Anonymous 發表於 2011-6-11 19:34:43

DAY 6
松屋町 -> 大阪港區海遊館 -> 天保山MARKET PLACE ->關西機場 -> 日本領空(明石海峽大橋)

最後1日喇  
好感激好感激上天今日畀左一個好好o既天空我!!!

酒店check out後暫借左佢地個 locker 放行李
要100 yen, 可以退返的~
即係好似泳池果d咁
一出門口就見到貓貓..
但係... 佢個樣其實好惡

今日冇pass用, 就要自己買飛喇~
o係部機前磨左一陣...  原來........

買飛原來好易  

只要睇返買票機頂果個路線圖
睇返你想去果個目的地下面果個價錢
入錢落機度..   按返個價錢就可以出左張飛仔

第一次買飛,覺得好神奇...   張飛咁細
入閘果陣就咁放張飛落去入飛位就可以

再見喇,E個就係最近酒店果個度,幾日都係由E度出發去目的地

去到一個轉車站.. 好似去左迪士尼站咁,怕有人跳軌?

話咁快又到左今日第一個目的地,本來想買玩具
點知.........

9點15分到左,上網睇話松屋町九點半開..
一路行...  行到10點...  (話說條街都幾長..  又分開兩邊)
但都唔係開晒~  開左一半都冇       失策喇~

咁點呢?    又發揮自由行的精神
就係「自由行」!!  咩都行..  橫街窄巷都行
咩都行下睇下~  由街頭行去街尾..
街尾內街穿返出大街街頭  咁先夠正~

沿途橫街d路真係好乾淨呀!!!!!   

穿返出大街就見到E個樣....  撞鬼你  好過癮

行行下... d商店都係未開晒
突然向右望 見到有條商店街...
入面有間超市~ 就係好多單車果個位入面
原來咁早已經有唔少家庭主婦買野!   自己都買左d壽司同炸薯餅
即炸架喎佢果d野  

雖然好多冇開~  但都有幾間玩具店開左
不過入去睇落d價錢又唔係特別平喎  
好~ 所以之後就去下一站
唔好浪費咁多時間等佢地開晒門啦~

就到喇~~~  港區!  天保山摩天輪..

風速計?  

話說E度o既行程係去maket place,
係一個mall~  見旅遊書都介紹過入面
幾多野食同多野買架 ,但因為預早左到!
就邊等邊食壽司啦~  一望左手邊...  就醒起本書介紹過的海遊館
E.........  計一計時間...  其實都夠喎!!!!!  
又發揮一個人自由行的精神
即興改行程 ( 不過其實market place 就係o係我o既身後 )  

入場喇喂~~~

上8樓先~  因為佢個設計係行圈圈,一層一層咁落住睇的~

見到嗎?   近左下角.. 有幾隻小爪水獺

好似係叫紅點鮭

勁多蟹仔... 但又唔係點郁....  爬出黎唔知會點  

!!!!!!   就係頭先話o既小爪水獺,  佢地有3個特徵
行動速度好快、好快同好快

佢叫海瀨...   又肥又懶但得意...  

海豹病左!?   點解會咁o既? 食太多定冇野食??

E隻唔記得左係咩  

河豚... 個樣好似打左傻仔針咁... 傻傻地..

水豚~~  

點睇都覺得似隻馬............

企鵝呀~   好靚架佢地... 而且仲好多tim

:smile_o04:   進化!?

太平洋斑紋海豚

3位海豚訓練員呀~~  

好喇~ 黎到大堡礁o既世界 !!!!  靚呀!

其實.......  行多一個圈到下一層就可以睇得好清楚...    唔駛咁睇架 XD

Anonymous 發表於 2011-6-11 19:41:39

八爪魚呀!!!

大家估o下佢係咩黎?

係超大條o既鯨鯊呀~  

行行下..........  又見到你

應該就係太老喇.....

so beautiful呀!!!!!  

蜘蛛蟹...   真係大隻...   唔知好唔好食....  

小知識...  海遊館中間o既地方原來隔左一個咁厚o既"牆"   勁呀  

水母好大隻!!!!!!    e 度有好多好多類水母.. crazy!

絲帶水母~  

係我影得樣衰... 佢地叫冰之精靈..  睇落好靚架真係
有對翼仔飛下飛下咁...  但原來佢地食野果陣係好恐怖架!!!!!!!!  

變色o既!!?????   點解會咁架  

好喇~ 話咁快就睇完喇~   我就覺得睇左好多以前未睇過o既野
而且係o係外地睇~ 感覺好正!!   
唔好唔記得行程都有個o係海遊館對面o既market place
一出去,就有人表演喇

入去market place 喇~~   唔係話好大
但可以買左好多野喎!!!  又有food court
好o岩最後1日行架~

food court 出現o既一隻野  

話說之後就返返酒店拎返d行李去機場喇
等車去關西機場果陣.........
見到2個女仔....   可能太累...   咁樣等車  

有個大叔唔知係唔係太無聊,企o係度攸 出打golf姿態,旁若無人~~~~~~~

到左關西機場喇~

都有d野行下...  同食店...  不過冇食喇~
一陣上機都有dinner食,不過又早到2個鐘check in
但冇去outlet,因為上年去左~  真係冇乜野好行....
所以都係乖乖留o係機場, 享受埋餘下o係日本o既2個鐘  

準備上機喇~  

好好天
走果陣都可以見到日落黃昏...
而且e張機票可以一早揀位.. 揀定窗口機翼後面位

隔離冇人坐..     

大家計唔計得去姬路城果日
因為大雨~ 去唔到睇明石海峽大橋
如果冇睇錯..  飛機飛o既位置
同埋橋o既大細
估計佢就係明石海峽大橋   

(有錯請快d 向我指正 XD)

天上o既彩虹呀.......  搭飛機第一次睇到........

心情真係好難形容!!!!!!

落機果陣...   同左一個香港人o既機長合照..
  好勁呀..  香港人做機長!!!!

手信..    隻小白就係o係market place 挾到的
不過開頭唔識挾..  最後用左差唔多200 HKD 先挾到
不過佢挾一次都要9蚊HKD架

留做紀念  

好喇~  6日5夜o既日本之旅就睇到E度
希望可以為大家帶黎滿足感
亦可以做個參考,方便大家日後去關西都可以知道有咩睇

都係果句,睇相..  係絕對唔夠,有d野你真係要親身去睇去感受先體會到!!!
那麼..   多謝大家喇
有問題可以繼續問,我有能力答到o既都會答
就用隻o係海遊館買o既企鵝公仔同大家講再見喇

陳亦如 發表於 2011-6-18 10:41:28

真不容易

alunluo 發表於 2011-6-25 23:05:36

总有一天要去日本见识见识女人呢····

marskb 發表於 2011-8-13 14:53:16

羡慕楼主的运气  这也能抽到啊

nifty 發表於 2011-12-26 13:11:40

图文兼备,好贴啊,就是图太多,杀猫啊!

影迷 發表於 2012-1-1 19:01:18

图文兼备,好贴啊,就是图太多

szw5075 發表於 2012-1-4 15:52:59

[日本] 6日5夜一人京阪神奈

月炎 發表於 2012-1-12 14:16:51

这资料够详细

455189310 發表於 2012-1-20 20:04:27

页面不堪负荷,表示。。一下干了日了。。。没有先??、?
頁: 1 [2] 3 4 5 6
查看完整版本: 6日5夜一人京阪神奈~姬路城,東大寺,平安神宮,海遊館...完滿之旅~